Monday, October 21, 2013

Tipuri de faina Fara Gluten

Tipuri de faina Fara Gluten



Una din provocarile dietei fara gluten este inlocuirea fainii de grau cu faina fara gluten , dar problema
cea mai mare este ca , fiecare tip de faina functioneaza intr-un fel , in unele cazuri trebuie sa adaugam
mai multa , mai putina sau chiar sa le amestecam pentru a obtine gustul si textura dorite  . Sunt multe feluri de mix-uri de faina care le gasim atat la noi cat si in strainatate . Unule persoane prefera sa isi faca  priopriul mix de faina ... Sa facem o mica descriere la tipurile de faina care le gasim in diferite mix-uri gata preparate :


       Faina de ghinda

 Faina de ghinda se pastreaza foarte bine chiar si pentru timp indelungat . Este o faina destul de grea si
actioneaza foarte bine cand cantitate de faina din reteta este adaugata mai putin de jumatate , eventual se poate amesteca cu alt sortiment de faina fara gluten .



       Faina de hrisca
 Faina de hrisca are un gust specific si se foloseste in cantitati bine gandite , are o culoare intunecata este foarte fina si moale . Este recomandata pentru briose , biscuiti si prajituri dar in cantitati destul de micp si intotdeauna se foloseste in combinatie cu amidonul de porumb sau faina de tapioca pentru a obtine compozitia ideala .


       Faina de migdale

 Faina de migdale este foarte moale si are acelasi aspect ca si faina alba traditionala dar cu o aroma specifica folosita foarte des in produsele de patiserie . Este facuta din migdale crude , avand in vedere ca nu creste usor este perfecta pentru retete rapide care nu necesita dospire dar este recomanda pentru retetele de biscuiti si fursecuri .

       Faina de amaranth

 Amaranth-ul este o samanta veche folosita pe scara larga in Mexic . Este deosebit de dens si se adauga doar o treime din necesarul de faina dintr-o reteta sau se poate amesteca cu alt sortiment de faina , faina necesita putina apa dar necesita mai mult timp de coacere sau fierbere .

       Faina de orez brun

 Faina de orez brun este recomandata pentru prepararea paini pentru ca ajuta la formarea crustei . Are este gustoasa si foarte nutritiva , se poate folosi la prajirea puiului sau crevetelui  ( se dau prin faina si se pun la prajit ) vor avea o crusta mai crocanta . Merge foarte bine combinata cu faina de hrisca


       Faina de naut 

 Faina de naut este inlocuitorul perfect pentru faina de soia . Este o faina care se poate folosi la ingrosarea sosurilor , supelor , tocanitelor , la prepararea preparatelor falafel si pakoras se poate adauga si in aluatul de paine pentru ca o face mai ferma si ii da o aroma aparte deci atentie la cantitatile folosite .

       Faina de castane 

 Faina de castane are o aroma foarte puternica si o culoare destul de inchisa . Se utilizeaza in bucataria
italiana in cantitati mici fiind foarte aromata .


       Faina de cocos
 Faina din nuca de cocos este usor dulcie cu un gust delicat si frecvent utilizata in retetele de paine
rapida ( puntru ca aluatul creste mai repede ) si in retetele de biscuiti sau prajituri . Este o faina cu un continut ridicat de grasimi saturate , fibre si proteine .


       Faina dura de porumb

 Faina dura de porumb este foarte asemanatoare cu faina fina de porumb care este mult mai marunta .Este perfecta pentru tortilla , mamaliga , balmos , briose si peste . La noi in tara se foloseste si in paine dar in cantitati destul de mici .


       Faina fina de porumb
 Faina fina de malai este cam acelasi lucru cu faina dura de porumb , doar ca este macinata mai fina . Este perfecta pentru paine de malai , prajitura de malai ,briose , tamales si peste . 



       Amidon de porumb

 Este facut din porumb de culoare alba si foarte fin foarte des folosit ca agent de ingrosare . Este perfect pentru ingrosarea cremelor , sosurilor , tocanitelor sau pentru budinci si chiar pentru a face prajiturile mai pufoase . Este recomandat pentru prajituri pentru ca nu are nici un gust spre deosebire de amidon de cartofi . 

 

       Amidon de cartofi

 Este facut din cartofi si este foarte fin . Amidonul de cartofi trebuie folosit in cantitati mult mai mici decat amidonul de porumb pentru ca folosit in cantitati mari are un gust specific care se simte destul de tare . Se poate folosi in prajituri , sosuri dar repete , in cantitati mici . 


      Faina de in

 Faina de in este foarte bogata in acizi omega 3 . Are o aroma de alune si merge foarte bine in retetele de paine rapida si pentru retetele de tort . Se pastreaza la rece pentru a mentine valoare nutritiva .


  
       Faina de alune
 Faina de alune este bogata in vitamine . Are o aroma perfecta pentru biscuiti , cookies , fursecuri si chiar prajituri . Nu este recomandata pentru paine pentru ca nu lasa aluatul sa creasca . 

       Faina de mei

 Faina de mei este usor de digerat , dulce si untoasa . Merge foarte bine in clatite si tortilla dar intotdeauna combinata cu alte sortimente de faina si niciodata singura .


       Faina de fistic
 Faina de fistic este minunata pentru deserturi si are o valabilitate foarte mare . Este o faina aromata si merge foarte bine in retetele de biscuiti .



       Faina din seminte de dovleac
 Faina este facuta din seminte de dovleac crude si are o culoare intunecata cu o aroma specifica . Se foloseste la prepararea paini sau produselor de patiserie .


       Faina de quinoa

 Faina de quinoa este bogata in proteine . Se  foloseste la clatite , fursecuri , paine , prajituri si biscuiti .


       Faina de tapioca

 Este o faina cu un gust sepecific si se foloseste impreuna cu alte sortimente de faina cum ar fi faina de orez  brun , hrisca sau mei . Se poate folosi ca amidon pentru sosuri , in retetele de paine sau biscuiti .


       Faina de orez alb

 Faina de orez alb este bogata in proteine . Este o faina care trebuie folosita in cantitati gandite bine pentru ca adaugat in cantitati mari primeste un gust prea puternic de orez si o textura putin lipicioasa .
 Merge foarte bine in retetele de sosuri , ingrosarea ciorbelor si chiar in retetele de paine sau biscuiti dar nu in cantitati prea mari .



       Faina de soia
 Faina de soia se poate folosi impreuna cu faina de orez brun sau faina de malai . Are o aroma specifica si trebuie folosita in cantitati destul de mici .

       Guma de xanthan

 Guma de xanthan este un agent de ingrosare si gelifiant de origine vegetala . Se foloseste in sosuri , inghetate ,sosuri pentru salate , produse lactate si produse de patiserie .



       Guma de guar
 Guma de guar este un ingredient foarte popular in produsele si retetele fara gluten deoarece creste aluatul repede si este mult mai gustoasa o reteta care contine guma de guar .

 
 

No comments:

Post a Comment