Tipuri de faina Fara Gluten
Una din provocarile dietei fara gluten este
inlocuirea fainii de grau cu faina fara gluten , dar problema
cea mai mare este ca , fiecare tip de faina functioneaza intr-un fel , in unele cazuri trebuie sa adaugam
mai multa , mai putina sau chiar sa le amestecam pentru a obtine gustul si textura dorite . Sunt multe feluri de mix-uri de faina care le gasim atat la noi cat si in strainatate . Unule persoane prefera sa isi faca priopriul mix de faina ... Sa facem o mica descriere la tipurile de faina care le gasim in diferite mix-uri gata preparate :
Faina de ghinda
Faina de ghinda se pastreaza foarte bine chiar si pentru timp indelungat . Este o faina destul de grea si
actioneaza foarte bine cand cantitate de faina din reteta este adaugata mai putin de jumatate , eventual se poate amesteca cu alt sortiment de faina fara gluten .
Faina de hrisca
Faina de hrisca are un gust specific si se foloseste in cantitati bine gandite , are o culoare intunecata este foarte fina si moale . Este recomandata pentru briose , biscuiti si prajituri dar in cantitati destul de micp si intotdeauna se foloseste in combinatie cu amidonul de porumb sau faina de tapioca pentru a obtine compozitia ideala .
Faina de migdale
Faina de migdale este foarte moale si are acelasi aspect ca si faina alba traditionala dar cu o aroma specifica folosita foarte des in produsele de patiserie . Este facuta din migdale crude , avand in vedere ca nu creste usor este perfecta pentru retete rapide care nu necesita dospire dar este recomanda pentru retetele de biscuiti si fursecuri .
Faina de amaranth
Amaranth-ul este o samanta veche folosita pe scara larga in Mexic . Este deosebit de dens si se adauga doar o treime din necesarul de faina dintr-o reteta sau se poate amesteca cu alt sortiment de faina , faina necesita putina apa dar necesita mai mult timp de coacere sau fierbere .
Faina de orez brun
Faina de orez brun este recomandata pentru prepararea paini pentru ca ajuta la formarea crustei . Are este gustoasa si foarte nutritiva , se poate folosi la prajirea puiului sau crevetelui ( se dau prin faina si se pun la prajit ) vor avea o crusta mai crocanta . Merge foarte bine combinata cu faina de hrisca
Faina de naut
Faina de naut este inlocuitorul perfect pentru faina de soia . Este o faina care se poate folosi la ingrosarea sosurilor , supelor , tocanitelor , la prepararea preparatelor falafel si pakoras se poate adauga si in aluatul de paine pentru ca o face mai ferma si ii da o aroma aparte deci atentie la cantitatile folosite .
Faina de castane
Faina de castane are o aroma foarte puternica si o culoare destul de inchisa . Se utilizeaza in bucataria
italiana in cantitati mici fiind foarte aromata .
Faina de cocos
Faina din nuca de cocos este usor dulcie cu un gust delicat si frecvent utilizata in retetele de paine
rapida ( puntru ca aluatul creste mai repede ) si in retetele de biscuiti sau prajituri . Este o faina cu un continut ridicat de grasimi saturate , fibre si proteine .
Faina dura de porumb
Faina dura de porumb este foarte asemanatoare cu faina fina de porumb care este mult mai marunta .Este perfecta pentru tortilla , mamaliga , balmos , briose si peste . La noi in tara se foloseste si in paine dar in cantitati destul de mici .
Faina fina de porumb
Faina fina de malai este cam acelasi lucru cu faina dura de porumb , doar ca este macinata mai fina . Este perfecta pentru paine de malai , prajitura de malai ,briose , tamales si peste .
Amidon de porumb
Este facut din porumb de culoare alba si foarte fin foarte des folosit ca agent de ingrosare . Este perfect pentru ingrosarea cremelor , sosurilor , tocanitelor sau pentru budinci si chiar pentru a face prajiturile mai pufoase . Este recomandat pentru prajituri pentru ca nu are nici un gust spre deosebire de amidon de cartofi .
Amidon de cartofi
Este facut din cartofi si este foarte fin . Amidonul de cartofi trebuie folosit in cantitati mult mai mici decat amidonul de porumb pentru ca folosit in cantitati mari are un gust specific care se simte destul de tare . Se poate folosi in prajituri , sosuri dar repete , in cantitati mici .
Faina de in
Faina de in este foarte bogata in acizi omega 3 . Are o aroma de alune si merge foarte bine in retetele de paine rapida si pentru retetele de tort . Se pastreaza la rece pentru a mentine valoare nutritiva .
Faina de alune
Faina de alune este bogata in vitamine . Are o aroma perfecta pentru biscuiti , cookies , fursecuri si chiar prajituri . Nu este recomandata pentru paine pentru ca nu lasa aluatul sa creasca .
Faina de mei
Faina de mei este usor de digerat , dulce si untoasa . Merge foarte bine in clatite si tortilla dar intotdeauna combinata cu alte sortimente de faina si niciodata singura .
Faina de fistic
Faina de fistic este minunata pentru deserturi si are o valabilitate foarte mare . Este o faina aromata si merge foarte bine in retetele de biscuiti .
Faina din seminte de dovleac
Faina este facuta din seminte de dovleac crude si are o culoare intunecata cu o aroma specifica . Se foloseste la prepararea paini sau produselor de patiserie .
Faina de quinoa
Faina de quinoa este bogata in proteine . Se foloseste la clatite , fursecuri , paine , prajituri si biscuiti .
Faina de tapioca
Este o faina cu un gust sepecific si se foloseste impreuna cu alte sortimente de faina cum ar fi faina de orez brun , hrisca sau mei . Se poate folosi ca amidon pentru sosuri , in retetele de paine sau biscuiti .
Faina de orez alb
Faina de orez alb este bogata in proteine . Este o faina care trebuie folosita in cantitati gandite bine pentru ca adaugat in cantitati mari primeste un gust prea puternic de orez si o textura putin lipicioasa .
Merge foarte bine in retetele de sosuri , ingrosarea ciorbelor si chiar in retetele de paine sau biscuiti dar nu in cantitati prea mari .
Faina de soia
Faina de soia se poate folosi impreuna cu faina de orez brun sau faina de malai . Are o aroma specifica si trebuie folosita in cantitati destul de mici .
Guma de xanthan
Guma de xanthan este un agent de ingrosare si gelifiant de origine vegetala . Se foloseste in sosuri , inghetate ,sosuri pentru salate , produse lactate si produse de patiserie .
Guma de guar
Guma de guar este un ingredient foarte popular in produsele si retetele fara gluten deoarece creste aluatul repede si este mult mai gustoasa o reteta care contine guma de guar .
cea mai mare este ca , fiecare tip de faina functioneaza intr-un fel , in unele cazuri trebuie sa adaugam
mai multa , mai putina sau chiar sa le amestecam pentru a obtine gustul si textura dorite . Sunt multe feluri de mix-uri de faina care le gasim atat la noi cat si in strainatate . Unule persoane prefera sa isi faca priopriul mix de faina ... Sa facem o mica descriere la tipurile de faina care le gasim in diferite mix-uri gata preparate :
Faina de ghinda
Faina de ghinda se pastreaza foarte bine chiar si pentru timp indelungat . Este o faina destul de grea si
actioneaza foarte bine cand cantitate de faina din reteta este adaugata mai putin de jumatate , eventual se poate amesteca cu alt sortiment de faina fara gluten .
Faina de hrisca
Faina de hrisca are un gust specific si se foloseste in cantitati bine gandite , are o culoare intunecata este foarte fina si moale . Este recomandata pentru briose , biscuiti si prajituri dar in cantitati destul de micp si intotdeauna se foloseste in combinatie cu amidonul de porumb sau faina de tapioca pentru a obtine compozitia ideala .
Faina de migdale
Faina de migdale este foarte moale si are acelasi aspect ca si faina alba traditionala dar cu o aroma specifica folosita foarte des in produsele de patiserie . Este facuta din migdale crude , avand in vedere ca nu creste usor este perfecta pentru retete rapide care nu necesita dospire dar este recomanda pentru retetele de biscuiti si fursecuri .
Faina de amaranth
Amaranth-ul este o samanta veche folosita pe scara larga in Mexic . Este deosebit de dens si se adauga doar o treime din necesarul de faina dintr-o reteta sau se poate amesteca cu alt sortiment de faina , faina necesita putina apa dar necesita mai mult timp de coacere sau fierbere .
Faina de orez brun
Faina de orez brun este recomandata pentru prepararea paini pentru ca ajuta la formarea crustei . Are este gustoasa si foarte nutritiva , se poate folosi la prajirea puiului sau crevetelui ( se dau prin faina si se pun la prajit ) vor avea o crusta mai crocanta . Merge foarte bine combinata cu faina de hrisca
Faina de naut
Faina de naut este inlocuitorul perfect pentru faina de soia . Este o faina care se poate folosi la ingrosarea sosurilor , supelor , tocanitelor , la prepararea preparatelor falafel si pakoras se poate adauga si in aluatul de paine pentru ca o face mai ferma si ii da o aroma aparte deci atentie la cantitatile folosite .
Faina de castane
Faina de castane are o aroma foarte puternica si o culoare destul de inchisa . Se utilizeaza in bucataria
italiana in cantitati mici fiind foarte aromata .
Faina de cocos
Faina din nuca de cocos este usor dulcie cu un gust delicat si frecvent utilizata in retetele de paine
rapida ( puntru ca aluatul creste mai repede ) si in retetele de biscuiti sau prajituri . Este o faina cu un continut ridicat de grasimi saturate , fibre si proteine .
Faina dura de porumb
Faina dura de porumb este foarte asemanatoare cu faina fina de porumb care este mult mai marunta .Este perfecta pentru tortilla , mamaliga , balmos , briose si peste . La noi in tara se foloseste si in paine dar in cantitati destul de mici .
Faina fina de malai este cam acelasi lucru cu faina dura de porumb , doar ca este macinata mai fina . Este perfecta pentru paine de malai , prajitura de malai ,briose , tamales si peste .
Amidon de porumb
Este facut din porumb de culoare alba si foarte fin foarte des folosit ca agent de ingrosare . Este perfect pentru ingrosarea cremelor , sosurilor , tocanitelor sau pentru budinci si chiar pentru a face prajiturile mai pufoase . Este recomandat pentru prajituri pentru ca nu are nici un gust spre deosebire de amidon de cartofi .
Este facut din cartofi si este foarte fin . Amidonul de cartofi trebuie folosit in cantitati mult mai mici decat amidonul de porumb pentru ca folosit in cantitati mari are un gust specific care se simte destul de tare . Se poate folosi in prajituri , sosuri dar repete , in cantitati mici .
Faina de in
Faina de in este foarte bogata in acizi omega 3 . Are o aroma de alune si merge foarte bine in retetele de paine rapida si pentru retetele de tort . Se pastreaza la rece pentru a mentine valoare nutritiva .
Faina de alune
Faina de alune este bogata in vitamine . Are o aroma perfecta pentru biscuiti , cookies , fursecuri si chiar prajituri . Nu este recomandata pentru paine pentru ca nu lasa aluatul sa creasca .
Faina de mei
Faina de mei este usor de digerat , dulce si untoasa . Merge foarte bine in clatite si tortilla dar intotdeauna combinata cu alte sortimente de faina si niciodata singura .
Faina de fistic
Faina de fistic este minunata pentru deserturi si are o valabilitate foarte mare . Este o faina aromata si merge foarte bine in retetele de biscuiti .
Faina din seminte de dovleac
Faina este facuta din seminte de dovleac crude si are o culoare intunecata cu o aroma specifica . Se foloseste la prepararea paini sau produselor de patiserie .
Faina de quinoa
Faina de quinoa este bogata in proteine . Se foloseste la clatite , fursecuri , paine , prajituri si biscuiti .
Faina de tapioca
Este o faina cu un gust sepecific si se foloseste impreuna cu alte sortimente de faina cum ar fi faina de orez brun , hrisca sau mei . Se poate folosi ca amidon pentru sosuri , in retetele de paine sau biscuiti .
Faina de orez alb
Faina de orez alb este bogata in proteine . Este o faina care trebuie folosita in cantitati gandite bine pentru ca adaugat in cantitati mari primeste un gust prea puternic de orez si o textura putin lipicioasa .
Merge foarte bine in retetele de sosuri , ingrosarea ciorbelor si chiar in retetele de paine sau biscuiti dar nu in cantitati prea mari .
Faina de soia
Faina de soia se poate folosi impreuna cu faina de orez brun sau faina de malai . Are o aroma specifica si trebuie folosita in cantitati destul de mici .
Guma de xanthan
Guma de xanthan este un agent de ingrosare si gelifiant de origine vegetala . Se foloseste in sosuri , inghetate ,sosuri pentru salate , produse lactate si produse de patiserie .
Guma de guar
Guma de guar este un ingredient foarte popular in produsele si retetele fara gluten deoarece creste aluatul repede si este mult mai gustoasa o reteta care contine guma de guar .
Aflati mai multe pe http://reteteefaragluten.blogspot.ro/2012/05/tipuri-de-faina-fara-gluten.html
No comments:
Post a Comment