Deşi nu există antihistaminice naturale propriu-zise, o serie de principii active de origine vegetală acţionează pe căi indirecte, în sensul diminuării excesului şi sensibilităţii la histamină.
• Bioflavonoidele
Bioflavonoidele sunt substanţe naturale vegetale din grupa glicozidelor, care acţionează prin inhibarea unor sisteme enzimatice la nivelul leucocitelor, în special a fosfolipazelor, blocând astfel trecerea acidului arahidonic în leucotrienă. Datorită acestui mecanism, bazofilele şi mastocitele nu mai eliberează histamina, acidofilele pierzându-şi totodată, atracţia pentru mastocitele, situaţie în care simptomele caracteristice alergiilor diminuează. În acelaşi timp, flavonoizii din grupul vitaminelor P, reduc permeabilitatea capilară, cu consecinţe favorabile asupra edemului de natură alergică (Bojor O., Popescu O).
Cele mai bogate surse de flavonide şi flavonoizi sunt citricele, ardeii roşii, măceşele, hrişca şi coacăzele negre.
• Nigelona
Nigelona este o componentă a uleiul volatil din seminţele de negrilică (Nigella sativa), Acest compus prezintă proprietăţi inhibante asupra histaminei.
• Metionina
Metionina este un aminoacid esenţial pentru om. În corp, această substanţă, reuşeşte să inhibe histamina circulantă.
• Protopina
Protopina, numită şi fumarină, este un alcaloid prezent în părţile aeriene ale plantelor care aparţin genului Fumaria. Această substanţă, posedă capacitatea de a neutraliza o parte din histamina aflată în exces, motiv pentru care, fumăriţa este întrebuinţată ca plantă medicinală în combaterea alergiilor. este posibil ca acţiunea antihistaminică a fumăriţei să se datoreze şi prezenţei în compoziţia plantei a acidului fumaric.
• Principiile din polenul apicol
Polenul recoltat de albine (polen entomofil), se comportă ca desensibilizant al reacţiilor alergice provocate de polenul anemofil (vezi: Polenul şi păstura, ca produse naturale dietetice şi curative).
• Factorul unculus
Factorul unculus este un principiu (după unii autori chiar o vitamină) cu structura chimică încă neelucidată, prezent în unele plante folosite în fitoterapia tradiţională în tratamentul gastritei şi a ulcerului gastric.
Cercetările ştiinţifice au demonstrat că factorul unculus acţionează asupra ulcerului experimental provocat de histamină, de unde s-a dedus efectul antihistaminic al acestui compus (Neamţu,1996). Este chiar posibil ca factorul unculus să blocheze receptorul H2, deci să posede o acţiune antihistaminică propriu-zisă.
Factorul unculus este prezent în zeama de varză fermentată, în sucul de banane (Neamţu,1996) şi în extractele de cătină. Este posibil ca principul să fie produs de către microorganismele care trăiesc în ţesuturile vegetale (Lactobacillus acidophilus ?).
No comments:
Post a Comment