Thursday, October 31, 2013

Racitura de pui

Racitura de pui

Cautand tips -uri pentru slabit am gasit o postare in care cineva zicea sa mananci o lingura de gelatina pulbere seara ca sa nu ti se mai faca foame noaptea. Mie nu mi-e foame noaptea dar mi s-a parut interesanta ideea. Spunea ca gelatina se poate cosuma ca atare sau amestecat intr-un lichid, de preferinta ceai. Eu am amestecat 1/2 de plic de gelatina dr. Oetker cu o cana cu apa si am baut-o in seara asta. Si, sincer, chiar ma simt satula. A mers. Bun sfat. Persoana care a postat ideea de a consuma gelatina spunea ca este buna si pentru piele, unghii, etc, deci are si beneficii. Asta m-a facut curioasa si dornica sa aflu mai multe despre consumul de gelatina si daca beneficiile sunt reale. In concluzie se poate spune ca importanta gelatinei pentru organism este foarte mare ea, consumul acesteia aducand beneficii in : alergii alimentare, indigestii, colici, proasta digestie a leguminoaselor, carnii, cerealelor, hiperaciditate (reflux gastrointestinal, gastrita, ulcer, hernie hiatala), boli inflamatorii intestinale (boala Crohn  si colite ulcerative), sindromul colonului iritabil, sindromul intestinului permeabil subnutritie, pierdere de greutate, pierdere musculara, cancer, osteoporoza, deficienta de calciu si anemie.
Acum autoarea articolului in care ne spune care sunt beneficiile gelatinei, ne recomanda sa nu folosim gelatina la plic ci cea adevarata, home made. Asta m-a facut sa descopar aceasta reteta de piftie de pui,asa-zis-ul aspic pe care il gaseam prin cartile pe care le citeam, pe care trebuie sa o fac si eu cat de curand. Dar sincer, voi cosuma in continuare si gelatina la plic pentru senzatia  de satietate. Sper ca nu are E-uri , prea multe.
Si acum minunatat reteta:
Racitura (sau piftia) e una dintre cele mai agreate retete de aperitive romanesti. Pentru ca se apropie incet sezonul sarbatorilor, cand fiecare ar dori sa pregateasca racitura pentru oaspeti, impreuna cu Deliciosul de Vaslui ne-am gandit sa va oferim o alternativa mai sanatoasa, mai usoara dar la fel de gustoasa ca si racitura clasica de porc: racitura de pui, cu grasimi mai putine dar cu un gust minunat.
racitura de pui

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Pentru lista ingredientelor si modul de preparare o sa va invit sa urmariti videoul de mai jos (setati calitatea 720p HD, pentru a viziona filmul la calitate maxima).


Sumarul retetei: Ingrediente: 1 pui intreg, 2 morcovi, telina (radacina) cat un ou mic, 1 lingurita de sare, 1 lingurita de boabe de piper, 3-4 foi de dafin, usturoi dupa gust, 20 de grame de gelatina granulata. Puiul se portioneaza si se pune intr-o oala. Se acopera cu apa rece, se adauga telina, morcovii, sarea si piperul boabe cat si foile de dafin. Se pune pe foc mic si deindata ce incepe sa se adune spuma se indeparteaza cu grija. Racitura se fierbe foarte incet, fara clocot, timp de 2 ore, timp in care se spumeaza de cateva ori. Deindata ce legumele (morcovii si telina) sunt fierte dar inca isi pastreaza fermitatea se scot din zeama, continuand fierberea pana ce puiul este bine fiert (cand carnea cade de pe oase). Puiul bine fiert se scoate din zeama iar zeama se trece prin sita si se degreseaza (daca se va raci complet zeama va fi foarte usor de degresat, dupa care se reincalzeste si se continua reteta). Gelatina se pune la inmuiat cu 4-5 linguri de apa rece intr-un castronel. Se zdrobeste usturoiul (dupa gust) si se adauga in zeama. Se gusta zeama si se potriveste de sarata si picanta, apoi se strecoara din nou, sa se retina si bucatelele de usturoi. In zeama calda (50-60 de grade maximum) se dizolva gelatina. Carnea se curata de piele si os. Din morcovi se pot realiza decoruri. Se aseaza in forme in ordinea: decor din morcov (daca se foloseste), carnea dezosata taiata bucatele si se acopera cu zeama. Se da la rece racitura pana gelifica. Pentru a scoate racitura din forme se scufunda forma pentru scurt timp (10-20 secunde) in apa fierbinte apoi se rastoarna.

No comments:

Post a Comment