Monday, October 14, 2013

Tiroida

Glanda tiroida

Glanda tiroida este sub forma literei H sau fluture. Tiroida este situata la baza gatului, putin mai jos fata de „marul lui Adam”. Glanda tiroidă reglează metabolismul, funcţionarea sistemului nervos central, a celui cardiovascular, digestiv şi muscular. O parte din dereglarile glandei tiroide pot fi determinate de o alimentatie defectuoasa sau saraca in iod. Este bine de stiut ca afectiunile glandei tiroide apar de pana la zece ori mai frecvent la femei decat la barbati, inegalitate justificata de fluctuatiile hormonale din organismul feminin.

Dereglarea tiroidei

glanda tiroidaDiagnosticul dereglarilor tiroidei se poate stabili relativ usor, prin proba sanguina, TSH, daca valoarea este mai mica de 0,01 mUI/l (unitati internationale). Pacientul poate fi indrumat catre un medic endocrinolog, care va stabili despre ce tip de hipertiroidie este vorba. Simptome ale dereglarii glandei tiroide – enumeram scaderea metabolismului bazal pana la 30-35% si faptul ca metabolismul protidic este tulburat. Tot simptome de tiroida sunt si atunci cand se tulbura si metabolismul calciului, al fosforului si protidelor – fapt ce poate conduce la aparitia osteoporozei (cititi despre dieta asociata cu osteoporoza pe site-ul nostru). Si in metabolismul lipidelor au loc tulburari insemnate. Cei care au probleme cu glanda tiroida manifesta simptome diverse, respectiv au dificultati legate de greutate, se simt vlaguiti, sunt nervosi, depresivi si nu suporta caldura sau frigul.

Importanta iodului pentru ca tiroida sa functioneze optim

Iodul favorizează arderea grăsimilor. Persoanele care au probleme cu tiroida sunt în general supraponderale sau obeze.
Tiroida produce hormonii triiodotironina (T3) si tiroxina (T4) iar dereglarile pot fi hipertiroidismul, o afectiune care produce hormoni in exces sau hipotiroidismul, o insuficienta de hormoni. Tiroida preia iodul din alimente, suplimenţi nutritivi sau sare iodată şi îl combină cu aminoacizi pentru a produce hormonii tiroidieni T3 şi T4. Hormonii mentionati regleaza metabolismul corpului omenesc si functiile organelor interne. T3 şi T4 traversează organismul prin fluxul sanguin şi ajută celulele să convertească oxigenul şi caloriile în energie.
In anumite zone din tara noastra iodul se gaseste in cantitate scazuta in sol, apa si alimente (in special in regiunile de deal, subcarpatice). Astfel, pentru suplimentarea iodului din alimentatie, a fost introdusa sarea iodata si pastilele cu iodura de potasiu.
Surse alimentare de iod si vitamina E: alge marine, peste (hering, ton sau morun), nuci proaspete, paine din secara, cereale integrale, soia, crustacee, fasole verde, lactate, carne, ouale, sardine.
Chiar daca iau medicamente speciale, persoanele cu hipotiroidism slabesc foarte greu si, de aceea, o dieta adecvata asociata cu activitatea fizica regulata constituie conditii esentiale pentru tratarea acestei afectiuni. Carenta de iod din dieta este asociata cu hipotiroidismul. O cantitate suficienta de iod poate fi luata din sarea de mare iar suplimentele trebuie luate numai la recomandarea medicului, pentru ca si un exces de iod poate conduce tot la hipotiroidism.

DIETA RECOMANDATA pentru refacerea functiilor optime ale tiroidei:

Pentru o alimentatie sanatoasa in caz de probleme cu tiroida este recomandat sa consumam alimente care contin iod: peşte, crustacee, alge marine, lactate, carne, legume şi fructe, sare iodata. (Atentie, iodul nu este stabil în sarea iodată. Conţinutul de iod din sare scade, dacă aceasta nu este depozitată corespunzător sau dacă punem sare în mîncare în timpul fierberii. Este mai bine daca adaugam sare atunci cand ne asezam la masa iar sarea sa fie cumparata in vid.). Cantitatea de iod din alimente scade la fierbere sau coacere astfel: din carne sau peşte scade cu 50% prin preparare, în legume şi fructe – cu 30%, iar în lapte – cu 25%.
Pentru o alimentatie sanatoasa in caz de probleme cu tiroida este recomandat sa consumam alimente care contin Vitamina A: pestele gras, ficat, lapte si produse lactate. Aportul de vitamina A influenteaza in mare masura functionarea glandei tiroide si absorbtia de iod. Diabeticii sau cei ce sufera de o activitate marita a glandei tiroide au nevoie de vitamina A in cantitate mai mare decat DZR. Pentru a sti cata vitamina A sa luam zilnic trebuie insa sa consultati medicul.
Studiile arata ca si zincul imbunatateste functia glandei tiroide. Alimente bogate in zinc: cerealele integrale, laptele, pestele, scoicile, carnea de pasare, de vita sau de miel.
tiroida
Pe scurt ce trebuie sa mancam in tratamentul tiroidei: mancaruri slabe, usoare, fara grasimi, iaurt, lactate degresate, fructe (pepenele galben este eficient in mod special), carne fiarta de curcan sau pui (fara piele), supe de legume, peste, ficat gatit slab, legume si fructe, cat mai multa apa (intre sase si opt pahare de apa pe zi). Este recomandat sa mancam in portii mici si dese (chiar si sase mese pe zi, dar mici) si sa nu mai mancati nimic dupa ora 19.00. Nimic nu trebuie sa fie prajit in ulei! Limitati pe cat de mult consumul de dulciuri, produse de patiserie, paste fainoase sau cartofi. Este recomandata folosirea suplimentelor alimentare care protejeaza glanda tiroida, precum vitaminele A si D, seleniu, zinc si uleiul de peste. Exercitiile fizice sunt la fel de importante pentru mentinerea sanatatii tiroidei precum este si alimentatia.

Tratament naturist / medicina naturista pentru tiroida.

Tratamentul naturist nu trebuie inlocuit cu cel alopat decat la sfatul medicului specialist. Un tratament naturist pentru glanda tiroida recomandat de cititori este infuzia de cretisoara si coada calului, 2 cesti pe zi (una dimineata si una seara cu o ora inainte de culcare). Un alt tratament naturist pentru probleme cu tiroida este cu suc de orz verde, 3×50 ml pe zi. Se recomanda Aloe Vera caci dizolva celulele tumorale, nodulii. Si propolisul este indicat caci regleaza glandele. Cu rezultate foarte bune se poate aplica tratamentul naturist cu sanziene galbene (dragaica). Se prepara infuzie din planta si se consuma doua cani pe zi. Ceaiul se bea incet cu inghitituri mici si rare, pentru a ramane cat mai mult in zona gatului. Planta infuzata se aplica pe zona anterioara a gatului timp de 20-30 de minute (se tine la cald, acoperindu-se cu un fular).

Ce trebuie evitat in tratamentul tiroidei?

Pentru tratamentul tiroidei este bine sa evitati varza, alunele, migdalele, piersicile, ridichile sau spanacul. Acestea pot afecta secretia de hormoni tiroidieni. In plus, bolnavii de tiroida trebuie sa evite caldura excesiva si sa reduca sau sa elimine din alimentatie substantele cu actiune excitanta.Apa cu vitamine si arome a aparut si pe piata din Romania. Deoarece contine indulcitori si coloranti, poate cauza disfunctii ale tiroidei, tumori ale tiroidei, hiperactivitate si poate bloca metabolismul zincului”, sustine specialistul in nutritie Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti. Reduceti drastic consumul de carne la conserva, mezeluri si toate alimentele cu E-uri.

NOUTATI: Pepenele galben – un ajutor activ in tratamentul tiroidei!

In urma studiilor cercetatorilor francezi s-a constat ca pulpa fructului de pepene galben contine principii active cu structura asemanatoare tirozinei, care pot modifica activ secretia glandei tiroidei. In situatia in care exista un deficit de secretie tiroidiana (tiroidie) principiile active din pepenele galben se fixeaza pe suprafata celulelor secretoare si le determina sa elibereze hormoni. Atunci cand secretia si eliberarea de hormoni tiroidieni sunt mai intense (hipertiroidie), se blocheaza mecanismul celular de eliberare a tiroxinei.
pepene galben
Studiile arata ca persoanele care consuma in fiecare an aproximativ 70 de kilograme de pepene galben, sunt cu 40% mai putin expuse riscului de a avea un deficit de secretie tiroidiana, si cu 50% mai putin expuse la problemele legate de cresterea secretiei tiroidei. Este de retinut faptul ca fiecarei categorii de varsta i se recomanda sa consume cel putin o cana cu apa seara, dupa ce a mancat pepenele galben. Specialistii sustin ca numai dupa ce este consumata apa incepe procesul de reglarea a tiroidei si de aici a tuturor celorlalte glande. Consumul de pepene galben nu este recomandat insa persoanelor cu diabet. Puteti tine o cura cu pepene galben de o luna sau doua atunci cand acesta se gaseste in sezon.
Par friabilUn fir subtire, care se rupe usor poate indica afectiuni ale tiroidei. Desigur, daca la textura fragila se adauga simptome precum oboseala, cresterea in greutate sau tensiunea scazuta. Daca iti cade mai mult ca de obicei, poate sa fie o consecinta a stresului sau, daca apare si febra, poate fi vorba de o infectie in organism. Si medicamentele pe care le iei ori schimbarile hormonale (care pot fi depistate in urma unor analize de sange) pot fi cauza caderii parului.

No comments:

Post a Comment