Friday, January 25, 2013

Găluşte cu prune

Găluşte cu prune


Găluştele cu prune (Szilvas gomboc, maghiară) fac parte din moştenirea austro-ungară, de acolo de unde provin şi papanaşii fierţi. Reţetă de toamnă prin definiţie, găluştele cu prune se pregătesc cu fructe proaspete însă, se pot găti şi în afara sezonului, cu prune uscate (fără sâmburi).
Porţii: aproximativ 30 de bucăţi
Timp de preparare: 90 de minute
galuste cu prune 27 Găluşte cu prune





Ingrediente:
pentru aluat
  • 1,2 kilograme cartofi sfărâmicioşi
  • 500 grame făină
  • 150 grame zahăr pudră vanilat
  • 3 linguri ulei
  • ouă
  • 1 vârf de cuţit sare
umplutură
  • 1,2 kilograme prune
  • 100 grame zahăr brun
  • 2 linguri scortisoara macinata
sau
  • 350 grame prune uscate fără sâmburi (hidratate şi îndulcite)
sau
  • 250 grame de prune uscate fără sâmburi
  • 2 linguri rom
  • 100 grame de zahăr
  • 2 linguri scorţişoară
pentru finisare
  • 3 linguri de unt
  • 200 grame pesemet
  • 2 linguri rase de scorţişoară
  • 4-5 linguri de zahăr
Preparare:
În mod tradiţional, această reţetă se prepară din prune proaspete. Totuşi, ea se poate prepara şi în afara sezonului folosind prune uscate, fără sâmburi. Cel mai simplu este să folosiţi prune hidratate (dulci şi elastice) care se găsesc în marile supermarketuri. Dacă prunele sunt foarte uscate, hidrataţi-le în apă caldă (cât să le acopere) cu zahăr, scorţişoară şi puţin rom, timp de 30 de minute.
  1. Spălaţi cartofii cu tot cu coajă şi puneţi-i la fiert în apă cu sare până devin sfărâmicioşi (aproximativ 40 de minute).
  2. Scoateţi sâmburii prunelor, cu grijă să nu le rupeţi, şi puneţi în fiecare 1/2 linguriţă de zahăr brun şi puţină scorţişoară.
  3. Goliţi apa de pe cartofi şi lăsaţi-i să se răcorească puţin.
  4. Curăţaţi cartofii, cât sunt calzi, şi treceţi-i prin răzătoarea mare sau pasaţi-i.
  5. Amestecaţi cartofii cu făină, ouă, ulei şi zahăr pudră vanilat, până obţineţi un aluat moale dar care se dezlipeşte de pe degete. Dăcă e cazul mai adăugaţi făină sau puţin ulei.
  6. Întindeţi aluatul pe o planşetă cu făină într-o foaie de 3-4 milimetri grosime.
  7. Împărţiţi aluatul cu un cuţiţ sau o rolă în pătrăţele de 3-4 degete lăţime.
  8. Puneţi câte o prună pe fiecare pătrat şi strângeţi aluatul de jur împrejurul ei până obţineţi o sferă.
    Modelaţi găluştele astfel încât prunele să fie poziţionate în mijloc iar aluatul să fie uniform distribuit.
  9. Rumeniţi pesmetul cu unt amestecând constant, la foc mic, cu mare atenţie să nu îl ardeţi. Pesmetul se va expanda (umfla) şi va prinde o culoare frumoasă. La sfârşit, adăugaţi zahărul şi scorţişoara.
  10. Fierbeţi găluştele în apă cu sare pentru aproximativ 10 minute, până când găluştele se ridică la suprafaţă.
  11. Scoateţi găluştele cu o spumieră şi scurgeţi-le de apă.
  12. Treceţi găluştele prin pesmet.
Găluştele cu prune se servesc calde dar şi reci, simple sau cu smântână şi dulceaţă.

No comments:

Post a Comment