Saturday, September 14, 2013

Prajitura cu lamaie

Am gasit o prajitura foarte interesanta pe facebook postata de Libertatea. Mi-a placut foarte mult cum arata si trebuie neaparat sa o notez aici ca sa o fac cat de curand.

Ingrediente:


Blat
-7 oua
-7 linguri zahar
-7 linguri faina
-3 linguri ulei
-3 linguri apa
-un vf. cutit sare


Crema
-500 ml lapte
-3 linguri si 1/2 faina sau amidon alimentar
-4-5 linguri zahar (mie-mi place mai dulce si am pus 5 linguri)
-un pachet de unt (alegeti un unt de calitate)
-coaja si zeama de la o lamaie

-100 ml frisca lichida indulcita
-100 ml smantana cu continut ridicat de grasime
-o lingurita zeama lamaie
-2 linguri rase zahar


Pregatire:
Se separa albusurile si galbenusurile. Albusurile se bat spuma cu zaharul si sarea iar galbenusurile cu uleiul apoi se amesteca si apa.

Se pun galbenusurile peste albusuri o data cu faina cernuta, amestecand de jos in sus cu o lingura de lemn . 
Compozitia pe pune intr-o tava intinsa cu hartie ide copt  si se baga in cuptorul preincalzit la foc mic, pana se capata o culoare frumoasa si trece testul cu scobitoarea. Dupa ce s-a copt se lasa la racit.

Crema:
Se mixeaza untul spuma . Intr-o cratita cu fund dublu se pun faina si zaharul Se adauga putin cate putin laptele., amestecand cu un tel pentru a nu face cocoloase.
Se pune la foc mic pe aragaz, amestecand in continuu cu o lingura de lemn pana capata consistenta unei budinci.
Cratita in care ati facut crema se pune intr-una mai mare cu apa rece, ca sa se raceasca crema. Se adauga zeama de lamaie si coaja.
Cand crema s-a racit se dauga untul si se omegenizeaza.


Blatul se taie in 3 . Se aseaja prima foaie, se pune jumatate din crema, a 2-a foaie si cealalta jumatate din crema.

Frisca, smantana, zaharul si zeama de lamaie se bat cu mixerul, mai intai la o viteza mai mica, apoi la o treapta superioara pana cand devine consistenta. Se intinda frisca peste prajitura, si se da la rece. Se poate taia imediat sau dupa ce a stat la frigider.



No comments:

Post a Comment