Thursday, December 12, 2013

Placinta stea

In cautarea unor idei pentru masa de Craciun am dat peste aceasta reteta minunata.

Ingrediente:
- 450 g faina (+ 100 g extra)
-180 ml lapte (3/4 cana)
-2 galbenusuri (albusurile se folosesc pentru a unge placinta)
-8 g (1,5 linguri) de drojdie uscata
-30 g (2 linguri) unt
-70 g (1/3 cana) zahar
-un praf de sare
-200 de grame de crema de ciiocolata Nutella sau umplutura de mere

Penrtu umplutura de mere avem nevoie de :
-6 mere
-scortisoara
-nuscoara
-zahar

Se spala merele si se dau pe razatoarea mica. Se calesc cateva minute si se lasa la racit apoi se adauga zaharul si condimentele. Daca au pre multa zeama se pun 1-2 linguri de tarate de ovaz sau psylium. Vom avea nevoie de 3 straturi de mere asa ca impartim in 3 cantitatea.

Pregatire:

Se scoate din timp untul din frigider pentru ca trebuie sa fie moale.
Se incalzeste laptele da 30 de grade si se adauga drojdia. Se lasa sa se dizolve 30 de minute
Intre timp se cerne faina si se combina toate ingredientele uscate intr-un bol mai mare : faina, zahar, sare.
Se separa albusurile de galbenusuri. Se poate folosi o sticla de 0.5 L goala pentru a le separa.
Se adauga galbenusurile peste faina, apoi untul si laptele cu drojdia. Se amesteca bine cu o lingura de lemn. Se framanta aproximanitv 7 minute, pana devine moale si putin lipicioasa. Daca e prea moale aluatul si se lipeste de degete, mai adaugam faina.
Se pune coca intr-un bol, se acopera, si se lasa aproximativ 40 de minute la crescut, pana cand isi dubleaza dimensiunea. Cand e aproape gata, se aprinde cuptorul ca sa fie incins.
Borcanul cu crema de ciocolata se pune intr-un bol cu apa fierbinte pentru a fi mai usor de intins, sau, dupa caz, se pregatesc merele.
Se pune coca pe masa tapetata cu faina. Se tine in apropiere un bol cu putina faina pentru presarat.
Se framanta un minut si se taie in 4 parti egale.
Se intande cate o foaie rotunda, groasa de 2-3 mm.
Prima foaie intinsa se pune pe hartie de copt. Cu ajutorul unei cratiti sau tigai rotunde se marcheaza un cerc pe foaie. Zona marcatat se acopera cu crema de ciocolata/ merele cu ajutorul unui cutit pentru unt.
Se intinde foaia urmatoare, se preseaza din nou cu cratita pentru delimitare. Se pune stratul urmator de compozitie. Se repeta procedura.
Dupa ultimul strat se marcheaza marginile si se decupeaza coca in exces.
Cu ajutorul unei cani sau unui pahar se marcheaza centrul placintei.
Incepand de la cercul marcat se taie in sferturi. Tine minte sa lasi centrul intact. Imparte fiecare sfert in 4 partie egale, rezultand 16 parti.
Se ia cate o raza in fiecare mana, se rasuceste delicat in directii opuse, spre exterior. Repeta pana obtii o stea cu 8 brate. Rasuceste colturile spre interior penrtu a o rotunji. Se unge cu albus batut inainte de a o baga la cuptor.
Se coace 20 de minute, primele 10 minute la foc mic, apoi se da focul mai tare. Pofta buna !


No comments:

Post a Comment