Colita de putrefactie este o boala digestiva ce afecteaza ultima portiune a intestinului gros, denumita colonul descendent. Afectiunea este cauzata de consumul excesiv al alimentelor bogate in proteine (carne, fasole), deosebindu-se de colita de fermentatie a carei cauza este alimentatia mult prea bogata in carbohidrati si cruditati.
 
Simptomele in colita de putrefactie
   Sistemul digestiv al bolnavilor cu colita de putrefactie nu reuseste sa asimileze in totalitate proteinele din alimente, rezultatul fiind ca materiile ajunse la nivelul colonului vor putrezi. Cauzele acestei probleme pot fi mestecarea deficitara a alimentelor, digestia insuficienta, insuficienta pancreatica sau insuficienta biliara. De aceea, apar scaune diareice fetide, de culoare maronie, insotite de emisii de gaze foarte urat mirositoare. De remarcat este ca pacientii cu aceasta forma de colita nu prezinta spasme (colici) intestinale.
 
Tratamente naturiste in colita de putrefactie
- Uleiul de dovleac este unul dintre cele mai eficiente remedii in colita de putrefactie. Timp de 2 saptamani consumati inainte de fiecare masa o salata din 2 morcovi cruzi, asezonata cu 2 lingurite de ulei de dovleac si cu sucul de la o jumatate de lamaie. In toata aceasta perioada nu consumati deloc carne sau alta hrana bogata in proteine.
- Verdeturile de primavara vindeca colita de putrefactie si constipatia. Consumati un pahar pe zi de suc de leustean (dimineata), diluat cu putin suc de radacina de morcov, care ajuta la reglarea tulburarilor de tranzit intestinal.
- Diareea si colita se vindeca cu tinctura de plop negru, administrata in cure de 7 zile, cate 50-100 de picaturi de 3 ori pe zi, puse pe o bucata de paine integrala, care si ea previne balonarea si celelalte probleme specifice colitei datorita fibrelor vegetale pe care le contine, care absorb materiile toxice de pe traseu si le transporta pentru a fi eliminate.
- Tinctura de propolis - medicul bulgar S. Nikolov a facut un studiu in care 45 de pacienti cu colita de putrefactie au urmat un tratament cu 50 de picaturi de tinctura intr-o lingura de miere, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Dupa 20 de zile durerea abdominala, gazele si scaunele diareice au disparut.
- Ridichea de luna este un antiseptic energic care stimuleaza secretia vezicii biliare, grabind astfel digestia si impiedicand putrefactia materiilor de la nivelul colonului. Se consuma de 2 ori pe zi salata de ridichi amestecate cu putin ulei si otet de mere, in cure de minim 10 zile.
- Consumati inainte si dupa fiecare masa 2-3 frunze de tarhon. De asemenea, mancati multe supe de legume condimentate din belsug cu tarhon.
- Tinctura de soc este utila in constipatia cronica si in colita de putrefactie. Se administreaza dimineata, pe nemancate, 1-3 linguri de tinctura diluata intr-o cana de apa. Tratamentul se face timp de 4 saptamani la rand si se poate relua, la nevoie, dupa o pauza de 5-7 zile.
- Mancati inainte de fiecare masa salate de fructe (de mere, grapefruit sau lamaie) in care puneti 1-2 varfuri de cutit de cuisoare pisate. Faceti astfel de cure vreme de o saptamana.
- Cataplasmele cu argila asezate pe abdomen au o actiune directa asupra intestinului. Persoanele care sufera de enterita, colita, constipatie sau diaree ar trebui sa incerce acest procedeu nu foarte complicat, dar cu efecte puternice si pe termen lung. Puneti peste 6-8 linguri de lut putina apa rece cat sa se formeze o pasta, dupa care lasati 2 ore sa se inmoaie. Apoi, cu ajutorul unei linguri de lemn aplicati pasta direct pe piele, intr-un strat uniform de 2 cm grosime. Deasupra pastei puneti o bucata de nylon pentru a impiedica uscarea argilei, iar apoi acoperiti totul cu hartie si cu un material calduros. Cataplasma se tine 1-2 ore, dupa care lutul se indeparteaza, iar zona se spala cu apa calduta.
- Consumati suc proaspat de catina in amestec cu morcov, cate 5-6 doze pe zi, sau luati cate o lingura rasa de pulbere de catina de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, in cure de 7 zile.
- Pulberea de cimbru este recomandata si ea in colita de putrefactie. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, intre 10 si 21 de zile.
- Murele se indica in cure indelungate pentru tratarea constipatiei cronice si colitei de putrefactie. Aceste fructe normalizeaza defecarea, stimuleaza pancreasul si normalizeaza valorile colesterolului.
- Sucul de orz este un tratament de primavara excelent in gastrita, ulcer, pancreatita si colita. Consumati de 3-4 ori pe zi cate un sfert de pahar de suc de orz diluat cu apa. Clorofila din compozitia acestui suc ajuta la refacerea peretilor gastrici, iar substantele sale alcaline reduc aciditatea.
 
Redactat de Dr. Frunza Alexandru

Dieta

Colita de putrefactie
Alimente permise: paste fainoase, biscuiti, paine alba, supe de legume, ceai, oua moi, fulgi de ovaz, carne slaba, branzeturi nefermentate, branza de vaci, prajituri uscate, sifon, dovlecei, morcovi (trecuti prin sita), suc de legume, suc de fructe
Alimente medicament: suc de varza simplu sau combinat cu suc de morcovi, cate un pahar intre mese, zilnic, timp de cateva luni, cu pauze de cateva zile pe luna
Alimente interzise: lapte, branzeturi fermentate, smantana, carne grasa, vanat, organe, sardele, grasimi, ciuperci, patlagele rosii, ridichi, sfecla, ciocolata, bere, tuica, vin alb

Fitoterapie

Uz intern:
• infuzie de flori de musetel (1 – 2 lingurite la o cana de apa), o cana dupa mese
• infuzie de flori de coada soricelului (doua linguri la jumatate de litru de apa), se va bea intreaga cantitate intr-o zi
• infuzie de sunatoare (o lingura la o cana de apa), doua sau trei cani pe zi
• ceai anticolitic (Plafar)