Wednesday, February 19, 2014

Bilute cu goji si ghimbir

Descriere

Iti poti satisfice foamea instantaneu cu aceste bilute cu goji si ghimbir . Aceasta reteta bogata in antioxidanti de la Kerry Ogden este plina de protein si de grasimi sanatoase si dureaza mai putin de 5 minute sa o faci in robotul de bucatarie. Perfecta pentru o gustare rapida si sanatoasa chiar si dupa cina. Pastreaza-le in friguder- sunt gustarea perfecta care iti satisfice pofta de prajituri!


Rteta de :

Ingrediente:

-8 curmale

-1 cana de nuci  pecan

-¼ cana de fulgi de cocos ,neinldulciti

-¼ cana de goji

-1 bucata  ghimbir , maruntit

pastaie de vanilie

-1/8 lingurita de sare

Mod de preparare:

1) Desfa  pastaia de vanilie cu ajutorul unui cutit, avand grija sa nu o tai in 2. Ia o lingurita si scoate semintele.

2) Intr-un robot de bucatarie combina toate ingredientele. Curata  the boabele din  pastaia de vanilie . Daca amestecul e prea uscat, adauga cateva picaturi de apa sau de miere.

3) Cu ajutorul unei cupe, portioneaza compozitia in bilite de 2-3 cm.

4) Patreaza-le in frigider.

Chilli Thai Kelp Noodles

Chilli Thai Kelp Noodles

recipe image
Tuesday, 18 February 2014

Description

Kelp noodles make an ideal substitute for pasta if you're looking to follow a raw, gluten-free or even paleo diet! They soak up the flavors of sauces in the most delicious way and have an enticingly soft, noodle-like texture when left to marinate for just a few minutes. This recipe by Rachael Campbell has a definite Thai theme with flavors of lime, ginger, lemongrass, and garlic and turns up the heat with the addition of spicy cayenne and red chili to garnish. Almond butter is used as a peanut-replacement in the sauce to make this recipe completely raw-friendly and also much less allergenic. Delicious, fresh and healthy!

Ingredients

At a glance
Entrées & Main Dishes
Serves
4-6
Ingredients for Noodles

340 g packet kelp noodles
2 carrots grated
1 lebanese cucumber sliced into sticks
3 spring onions chopped finely
3 red cabbage leaves sliced thinly
red chilli to taste
coriander to taste


Ingredients for Paste

65 g almond butter
2 tablespoons lemon juice
2 tablespoons lime juice
2 teaspoons ginger skinned
1 spring onion
1 garlic clove
1/4 teaspoon cayenne pepper
1/2 carrot peeled
1/2 lemon grass finely chopped
2 tablespoons filtered water (add more water if needed to make thick liquid paste)

Garnish


lemon grass finely sliced
red chilli to taste
coriander to taste
salt and pepper to taste

Methods/steps

Method for Noodles

1) Grate carrot finely
2) Slice cucumber and red cabbage thinly
3) Chop spring onions, red chilli and coriander finely
4) Open packet of kelp noodle rinse well in fresh cold water and place in large mixing bowl
5) Mix all ingredients through kelp noodles


Method for paste

Place all ingredients in vitmaix, blend to a smooth paste. Scrape ingredients in large mixing bowl. Mix paste through kelp noodles

Additional Tips

Kelp Noodles are a sea vegetable in the form of an easy to eat raw noodle. Made of only kelp (a sea vegetable), sodium alginate (sodium salt extracted from a brown seaweed), and water, Kelp Noodles are fat-free, gluten-free, and very low in carbohydrates and calories. Their noodle form and neutral taste allow for a variety of uses including salads, stir-(not)fries while their healthful content provides a rich source of trace minerals including iodine, which kelp is well known for. Their unique texture completes the package, making Kelp Noodles a one-of-a-kind healthful and tasty alternative to pasta and rice noodles. Best of all, no cooking is required. Just rinse or soak the noodles and add to any dish and they are ready to eat, you can warm/heat them if you prefer.

Enjoy this healthy, refreshing and warming dish!

Recipe by Rachael Campbell:
http://rachaelsrawfood.com/

Tuesday, February 18, 2014

Prăjitură Zi şi noapte

Prăjitură Zi şi noapte

2014-02-18

prajitura_zi_si_noapte_74440400

  • Prep Time : 0m
  • Cook Time : 0m
  • Ready In : 0m

Ingredients

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 120 gr faina
  • 30 gr cacao
  • 1/2 plic praf de copt
  • 30 ml apa rece
  • 100 gr zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru crema:
  • 3 oua
  • 100 gr zahar
  • 150 ml lapte
  • vanilie
  • 10 gr gelatina
  • 500 gr frisca
  • 2 lingurite esenta de rom
  • Sirop de rom – 100 ml
  • Pentru decor: nuca de cocos macinata

Method

Pasul 1

Albusurile se bat spuma cu zahar. Separat intr-un bol mixam galbenusurile cu sare, vanilie si apa. Cand albusurile sunt spumate bine, se amesteca usor cu galbenusurile mixate. Se adauga treptat faina amestecata cu praful de copt si cacao.

Pasul 2

Compozitia obtinuta se pune intr-o tava (dimensiune 20×30) tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptorul incalzit. Se lasa la copt cca 20 min, pana la proba prin apasare – sa isi revina la forma initiala. Se lasa sa se racesca complet.

Pasul 3

Intr-o cratita punem gelatina inmuiata in lapte rece, zaharul, ouale si amestecam. Se pune cratita pe Bain-Marie, amestecand din cand in cand. Cand s-a ingrosat, se ia de pe baia de abur si o lasam la racit. Cand crema s-a racit, se adauga frisca batuta, esenta de rom si vanilie. Se mixeaza pana obtinem o compozitie omogena.

Pasul 4

In tava in care am copt blatul se adauga folie alimentara, stropim cu sirop, apoi adaugam blatul. Se stropeste blatul cu restul de sirop, apoi se adauga crema. Se intinde uniform, se trece furculita prin crema usor, astfel incat sa oferim prajiturii un decor. Se presara nuca de cocos si se introduce la rece pentru minim 3 ore.

Pasul 5

Se scoate cu grija din tava si se portioneaza. Se serveste rece. Se pastreaza la frigider maxim 24 ore.

Monday, February 17, 2014

Foi de napolitana cu crema si nuca

O prajitura delicioasa, usor de facut. 

Ingrediente

  • foi de napolitana din comert
  • 3 oua
  • 2 cani zahar
  • 250 gr unt sau margarina
  • 250 gr nuca macinata
  • 1 lg cacao
  • esenta de rom 

    Mod de preparare reteta Foi de napolitana cu crema si nuca

    Intr-o cratita punem o cana de zahar la caramelizat, pe foc mic amestecand incontinuu.Tragem apoi de pe foc, adaugam nuca macinata si untul amestecand incontinuu pana ce acesta se topeste
    Separat batem ouale impreuna cu cealalta cana de zahar pana obtinem o spuma albicioasa.Turnam compozitia de ou peste cea de nuca, adaugam si cacaoa si punem din nou pe foc pt 3-5 min amestecand incontinuu.La sfarsit adaugam si esenta de rom.
    Crema calda se toarna peste foile de napolitanta imediat ce am luat-o de pe foc.
    Ungem o foaie cu crema,adaugam cea de-a doua foaie, iar crema, iar foaie.
    Acoperim cu folie alimentara si punem o greutate peste.Lasam la rece pentru cel putin 3-4 ore.Daca este lasata peste noapte este si mai bine(asta  cu cei cu muuulta rabdare)

Friday, February 14, 2014

Tort diplomat cu portocale

Pentru iubitorii de fructe, acest tort clasic este un adevarat deliciu.Oricine-l poate face alegandu-si combinatia perfecta. Astazi, am preferat portocalele ! 

 

Ingrediente

  • 6 galbenusuri
  • esenta vanilie ( folosesc esenta facuta in casa )
  • 250 gr zahar
  • 600 ml lapte
  • 2 pliculete gelatina - 20 gr
  • 5 portocale
  • 1 cutie compot de ananas
  • 1 borcan compot piersici
  • 250 gr piscoturi
  • 350 ml frisca lichida

Mod de preparare reteta Tort diplomat cu portocale

Se freaca galbenusurile cu zaharul pana ce acestea se albesc.Adaugam laptele si  punem compozitia la Bain-Marie amestecand continuu pana incepe sa se ingroase.Hidratam gelatina in 4-5 linguri de apa rece.Punem 10 secunde la cuptorul cu microunde, astfel incat sa nu se mai simta granulatia, sa fie bine topita si o turnam peste amestecul fierbinte de lapte si oua, amestecand energic pana la incorporarea completa.Se lasa la racit, se bate frisca si se incorporeaza in crema. Tapetam cu folie transparenta o forma cu pereti detasabili cu diametrul de 22-24 cm pe care o imbracam cu felii de portocale. Am dat 10 minute la congelator sa fiu sigura ca s-au lipit si nu se deplaseaza de la locul lor.Turnam peste portocale jumatate din crema si  presaram ananasul taiat cubulete. Adaugam si restul de crema peste ananas, apoi piersicile taiate bucatele mici. (la acest tort n-am folosit piersici, insa mi-am dat seama ca ar fi fost exceptional daca le-as fi folosit, de aceea le-am adaugat la ingrediente)
Asezam deasupra un strat de piscoturi pe care le insiropam cu siropul de la compotul de ananas si dam la frigider pana ce crema se intareste.Se rastoarna apoi pe un platou si se desprinde folia transparenta

Friday, February 7, 2014

Despre asertivitate

Despre asertivitate...


   
Articol de Dorin Dancu (TMI)


Daca realizati ca nu aveti curaj sa-l refuzati, fara sa va simtiti vinovat, pe un coleg care abuzeaza de bunavointa voastra, sau daca realizati ca nu faceti fata unui sef agresiv, e timpul sa invatati sa comunicati in mod asertiv.  

Conceptul de asertivitate, relativ nou in societatea romaneasca, este "importat" de la americani si inseamna, in principiu, a spune "nu" fara sa te simti vinovat. Mai nuantat, comunicarea asertiva este cea prin care spui ceea ce ai de spus, in mod ferm, spontan, sincer si direct, pastrandu-ti demnitatea si drepturile si, in acelasi timp, fara sa-l jignesti pe celalalt - deci fara sa-l ataci ca persoana, ci referindu-te strict la comportamentul sau din acel moment.   

Asertivitatea nu este un comportament natural, cu care ne nastem. In mod natural, ne comportam si comunicam submisiv sau agresiv; asertivitatea este un comportament si un mod de comunicare educat - deci o abilitate care trebuie cunoscuta si apoi exersata. Daca am plasa pe o scala cele doua extreme - submisiv si agresiv - comportamentul asertiv nu se afla, asa cum ne-am astepta, la mijloc. Comportamentul asertiv este mult mai aproape de cel agresiv, dar se diferentiaza de comportamentul agresiv prin faptul ca nu incalca drepturile si libertatile celuilalt. De asemenea, comportamentul asertiv analizeaza comportamentul celuilalt si nu persoana lui. De exemplu, un manager care intra in birou si le spune oamenilor sai: "Sunt nemultumit ca nu ati atins tintele pe care vi le-am stabilit. Ce s-a intamplat?", se comporta asertiv, iar un manager care spune: "Normal. Pleaca omul o zi si nu mai face nimeni nimic. Idiotilor!", are un comportament agresiv.   

Oamenii al caror comportament natural este submisiv sunt si cei care reusesc cel mai greu sa comunice asertiv, fiindca le este teama tot timpul si nu au curajul sa abordeze un mod de comunicare atat de indepartat (aproape de cealalta extrema a scalei) si de contrar comportamentului lor natural. Daca ei sunt genul de angajati care, atunci cand sunt incarcati cu sarcini suplimentare, spun de fiecare data: "Bine, o fac si pe asta." sau "Imi cer scuze ca nu am reusit sa finalizez tot.", le va fi foarte greu sa-i spuna sefului: "Uite, raportul acesta trebuia facut de altcineva si mi l-ai dat mie. Eu mi-am indeplinit sarcinile pe care le am conform fisei postului. Este a cincea oara cand imi dai sa fac rapoarte pe care nu ar trebui sa le fac eu. Daca nu face parte din atributiile mele, de ce ma certi tot pe mine?". Majoritatea oamenilor sunt agresivi sau submisivi; putini sunt asertivi. Din nefericire, observam uitandu-ne in jurul nostru - in Romania cel putin - ca foarte multi oameni nu reusesc sa comunice asertiv.  

Mai intai trebuie sa invatam sa comunicam
Ca sa putem deveni asertivi, trebuie sa trecem printr-un pas obligatoriu: sa invatam sa comunicam. Or, nici abilitatile de comunicare nu sunt usor de dobandit. Daca intrebi oamenii din 100 de companii care este cea mai importanta problema in organizatia lor, raspunsul este, in aproape toate cazurile: comunicarea. Iar problemele de comunicare sunt cauzate de trei mari prejudecati, care exista in aproape toate organizatiile: ca e usor sa comunici; ca pentru a comunica e suficient sa transmiti un mesaj; ca, daca ai transmis mesajul acela "e clar" ca oamenii vor intelege exact ceea ce ai vrut sa inteleaga. Dar comunicarea inseamna mai mult decat transmiterea unui mesaj; inseamna transmitere, receptie si feedback - aceasta este comunicarea completa.  

Nu conteaza ce spunem noi; conteaza ceea ce a inteles receptorul; acesta este lucrul cel mai important in comunicare. Scopul pentru care comunicam nu este sa transmitem un mesaj, ci sa primim un raspuns sau sa obtinem un rezultat: o schimbare de atitudine, de comportament, o modificare a starii actuale etc., iar receptorul se comporta ulterior in functie de ceea ce a inteles, nu in functie de ceea ce i-am spus. Inainte de asertivitate, trebuie sa ne asiguram ca mesajul a fost inteles de celalalt exact asa cum ne asteptam sa fie inteles; dupa aceea vedem daca mai continuam discutia sau nu.  


Ca sa fii asertiv, trebuie sa-ti sustii drepturile   
Trecand la pasul urmator - invatarea comportamentului asertiv - trebuie sa incepeti constientizand faptul ca aveti fata de ceilalti un set de drepturi pe care trebuie sa vi le sustineti. De asemenea, fiindca a fi asertiv nu inseamna sa fii agresiv, trebuie sa constientizati faptul ca si ceilalti, la randul lor, au aceleasi drepturi, de care trebuie sa tineti cont.   

Pentru ca drepturile noastre sa fie respectate, trebuie sa ni le construim, in timp, invatandu-i pe ceilalti sa ne trateze asa cum dorim. Una dintre legile relationarii spune ca felul in care esti tratat de ceilalti este o consecinta a felului in care te-ai comportat anterior. De aceea recomand comunicarea asertiva inca din startul unei relatii cu o alta persoana. El arata ca daca seful isi cearta zbierand subordonatul si il face prost sau idiot pentru a suta oara, este vina subordonatului, fiindca l-a lasat, in timp, sa il trateze asa, si nu a comunicat cu el, de la inceput, in mod asertiv. Mesajul asertiv pe care ar fi trebuit sa-l transmita subordonatul ar fi de genul: "Uite, am vazut ca si cu ceilalti colegi ai mei vorbesti asa. Cu mine te rog sa vorbesti altfel. Eu te respect ca persoana; te rog frumos sa ma respecti si tu ca persoana, iar criticile tale sa se refere la activitatea mea de aici, nu la persoana mea. Iti multumesc ca m-ai ascultat". Daca subordonatul transmite din start un asemenea mesaj, il va pune pe ganduri pe seful sau, care a doua oara nu va mai zbiera la el iar daca situatia se repeta, solutia va fi ca, de fiecare data, subordonatul sa-i transmita sefului sau acelasi mesaj.  

O alta regula a comunicarii asertive este personalizaarea - cel care transmite mesajul isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce spune. Dancu arata ca daca, de exemplu, un manager incepator primeste de la seful sau sarcina sa-si evalueze oamenii si nu are curaj, le va spune "Stiti, seful m-a rugat sa va evaluez." - dar acest comportament nu este asertiv, ci submisiv. Dancu adauga ca o alta regula de comunicare spune ca mesajul trebuie sa fie exprimat direct si pe loc, altfel exista riscul ca persoana vizata sa nu mai recunoasca, mai tarziu, ca asa s-au intamplat lucrurile. In cazul in care mesajul este un feedback negativ, nu trebuie dat niciodata in prezenta altora - fiindca ii afecteaza celuilalt stima de sine - ci intre patru ochi, in alt birou; de asemenea, mesajul trebuie completat cu o sugestie sau o propunere de comportament.    

Deprinderea de a comunica asertiv se formeaza in timp si trebuie exersata, dar nu in mod rigid. Daca vrem sa ne evaluam asertivitatea, nu trebuie sa ne intrebam daca am avut acest comportament in orice situatie, ci cat de des am fost asertivi. Ca sa ne testam, trebuie doar sa ne punem cateva intrebari, precum: "Ce fel de climat construiesc in jurul meu? Cum ma trateaza colegii si seful? Ma vad respectat? Parerea mea conteaza? Sunt luat in serios?".   

Chiar daca este dificil sa devii asertiv, beneficiile unui asemenea comportament merita tot efortul. In primul rand, obtinem lucrurile la care avem dreptul, iar in al doilea rand evitam disconfortul si sentimentul de vinovatie pe care-l avem cand spunem "nu". Un alt beneficiu al comportamentului asertiv este faptul ca ne creste increderea in noi insine si auto-respectul.

In ce situatii si cu cine e preferabil sa nu fii asertiv?   
Cu seful, cand e nervos si impulsiv. Daca stiti ca aveti un sef care, atunci cand este foarte nervos, tuna si fulgera, da afara oameni s.a.m.d., va sfatuiesc sa-l lasati in pace si sa asteptati pana se linisteste. In comunicare este necesar ca ambele parti - si voi si interlocutorul - sa se afle intr-o stare de echilibru emotional, deci nici unul nu trebuie sa fie nici foarte suparat sau nervos, nici exagerat de bucuros. Ganditi-va ca, daca sunteti foarte nervos sau exuberant, nu veti putea fi asertiv, si asteptati pana cand ambele parti sunt intr-un echilibru emotional.


Asertivitatea - modalitate optima de comunicare in afaceri, este unul dintre capitolele cursului Communication Skills, sustinut de Dorin Dancu (TMI) in 30 martie.

Alte subiecte din agenda:
• Identificarea si abordarea profilurilor comunicationale
• Principalele bariere de comunicare, tehnici de evitare a acestora
• Body language, rol in comunicarea fata in fata
• Descrierea de tipuri comportamentale: direct/indirect, agresiv, pasiv, asertiv
• Tehnici ale exprimarii asertive
• Feedback negativ prin asertivitate
• Niveluri de ascultare in comunicarea directa
• Deschiderea de canale de comunicare prin rapport

Wednesday, February 5, 2014

Chiftele de cartofi cu brânză

Ingrediente reteta Chiftele de cartofi cu branza:

  • 500 g cartofi
  • 4 linguri faina
  • 200 g branza telemea
  • 2 oua
  • o ceapa
  • o legatura patrunjel
  • ulei, sare si piper
  • Modul de preparare a retetei:
    Daca numarul redus de ingrediente ne duce cu gandul la o reteta simpla, atunci aceasta reteta nu ne va insela deloc asteptarile. Chiftelele de cartofi nu sunt cu nimic mai prejos decat cele cu carne, ba chiar e posibil sa fie mai bune. Doritorii le pot prepara chiar si in varianta de post, deoarece se poate renunta la telemea si la oua.
  • Spalam cartofii si ii punem la fiert. Ii incercam cu furculita si, atunci cand cartofii se inmoaie, ii scoatem din apa si ii lasam la racit. Tinand cont de faptul ca la sfarsit vom praji chiftelele de cartofi, nu este neaparat necesar sa fierbem foarte bine cartofii. Dupa ce s-au racit, ii curatam de coaja si ii dam pe razatoarea mica (sau ii pasam). Daca vrem sa obtinem niste chiftele o idee mai "crocante", le putem face si din cartofi cruzi dati pe razatoare (doar ca va trebui sa ii lasam sa se scurga putin inainte de a-i folosi).
  • Intr-un vas incapator punem cartofii rasi si adaugam 200 g telemea rasa, cele doua oua, patru linguri cu faina, legatura de patrunjel tocata si ceapa (pentru a fi siguri ca nu va ramane cruda, pentru chiftelele de cartofi va trebui sa tocam ceapa foarte marunt). Amestecam bine toate ingredientele, apoi gustam si mai adaugam putin piper si sare (dar numai dupa ce gustam si simtim ca mai este nevoie, asta deoarece branza telemea este destul de sarata).
  • Formam chiftelele de cartofi presand (turtind) intre palme bucatele de marimea unei nuci din compozitia obtinuta mai sus. Compozitia chiftelelor este destul de lipicioasa, deci este recomandat sa avem mainile pudrate cu faina in timp ce le modelam. Prajim chiftelele de cartofi formate la foc mediu (daca focul este puternic, chiftelele nu se vor praji suficient in interior). Le lasam cateva minute pe ambele parti, pana cand incep sa se rumeneasca (ideal ar fi sa le prajim in baie de ulei). Dupa ce la scoatem, le asezam pe cateva servetele (pentru a absorbi surplusul de ulei). Din ingredientele acestei retete am obtinut fix 32 chiftele.

Sunday, February 2, 2014

Supa crema de conopida si praz

Descriere

Conopida este o sursa bogata de minerale, Vit. C si Vit. B9, potasiu, fosfor si calciu si este  ideala pentru dietele hipocalorice.
Nici prazul nu se lasa mai prejos. Este o leguma tonica, diuretica, laxativa. Datorita prezentei fierului, este indicat pentru curele antianemice. Sulful continut de praz combate formarea gazului intestinal care provoaca dureri si tensiuni abdominale.
Ajuta la intarirea sistemului imunitar, reduce nivelul colesterolului din sange si ajuta la prevenirea cancerului.
Nu va ramane decat sa incercati aceasta supa minunata si foarte sanatoasa.

Ingrediente:

  • 1 praz mediu (numai partea alba)
  • 1 conopida de 1 kg
  • 30 gr ulei de masline/30 gr unt
  • 2-3 l apa
  • 1-2 lingurite vegeta naturala
  • 4-5 felii paine

Preparare:

  • Desfacem conopida in mici buchetele si o lasa in apa rece pentru 10-15 minute.
  • Taiem prazul, numai partea alba, in feliute subtiri.
  • Calim prazul in 30 gr ulei de masline sau unt daca doriti un gust mai fin, pentru 3-4 minute.
  • Adaugam peste praz apa calduta si buchetelele de conopida scurse de apa in care au stat.
  • Acoperim oala cu un capac si lasam supa sa fiarba pana ce conopida este patrunsa complet ( cca 30 minute).
  • Dupa ce conopida este complet fiarta, luam oala de pe foc si pasam supa cu ajutorul unui mixer vertical.
  • O punem din nou pe foc pentru 10 minute, adaugam 1-2 lingurite de vegeta naturala dupa care stingem focul si lasam supa sa se odihneasca 10-15 minute inainte de-a o servi.
  • Intre timp, taiem feliutele de paine in patratele mici si le prajim in putin ulei de maline sau, mai dietetic, le asezam pe o foaie de hartie de copt in tava cuptorului si le coacem 5-10 minute la 180 grade, cuptor preincalzit.